5 najčastejších chýb pri grilovaní

Neexistuje nič lepšie ako rodina, priatelia, slnečný víkend a grilovanie. Avšak predtým, než sa dostanete ku grilovaniu pozor na chyby pri ňom, ktorými si môžete poškodiť zdravie.

Niektoré „techniky“ grilovania môžu mať špecifické zdravotné riziká. Pretože  jedlo je vystavené vysokému pôsobeniu rakovinotvorných látok, ako sú heterocyklické amíny (HCA). HCA vznikajú v mäse vo svalovom tkanive pri vysokej teplote. Problémy môžu spôsobiť v žalúdku a hrubom čreve. Dokonca môžu poškodiť DNA a sú spojené so zvýšeným rizikom  rakoviny  prsníka, pečene, pľúc, prostaty a kože.

Našťastie existujú pomerne jednoduché spôsoby, ako sa ochrániť pred HCA a ďalšími menej známymi chybami pri grilovaní, ktoré ohrozujú vaše zdravie.

Týmto 5 chybám sa vyhýbajte:

  1. „Kúpenské“ marinády

Ak marinujete mäso je to v poriadku, môžete výrazne znížiť hladinu rakovinotvorných látok. Keď si však prečítate ingrediencie vo väčšine kúpených marinádach zistíte, že pravdepodobne veľa z nich obsahuje cukor alebo glukózový sirup. To sú dve problematické zložky, ktoré v skutočnosti robia grilovanie oveľa nebezpečnejším.

Radšej zvoľte marinády s obsahom octu alebo citrónových štiav na báze bylín a korenín vrátane karcinogéno-neutralizačného rozmarínu. Experimenty z Cancer Research Center of Hawaii objavili, že teriyaki marináda znižuje obsah karcinogénov až o 67%. Marináda obsahuje kurkumu a cesnak, ktorá znižuje podiel karcinogénov až o 50%. Buďte však opatrný, pretože sladké marinády môžu mať v skutočnosti až 3 násobný obsah HCA.

2. Odčervovanie zvierat

Hovorí sa, že ste to čo jete. Ak si zvyknete robiť mäso, ktoré pochádza zo zvierat z bitúnku, robíte veľkú chybu. Lieky sú tak časté v poľnohospodárstve, že sa dnes bežne objavujú v neorganickom mäse. Napríklad v USA Ministerstvo pre bezpečnosť potravín a Inšpekcia poľnohospodárstva zaznamenala lieky, ako sú ivermektín (na odčervenie), Flunixin (protizápalový liek), Penicilín a Ciprofloxacín (antibiotika) a ďalšie podobné lieky, ktoré sú v rozpore s platnými predpismi. Niektoré z týchto liekov sú spojené s neurologickými vplyvmi, alergickými reakciami a poškodeniami obličiek u ľudí. Vystavenie týchto liekov v mäse vysokej  teplote, nemusí vždy pomôcť. V niektorých prípadoch sa môžu stať ešte toxickejšími.

3. Zemiak v alobale

Zemiaky (alebo aj ryby) s kúskom masla v alobale je rýchly a jednoduchý spôsob ako ich  grilovať. Bolo preukázané že hliníková fólia vylučuje látky, keď je vystavená vysokej teplote.  Štúdia zverejnená v roku 2011 v časopise International Journal of Electrochemical Science zistila, že vystavenie potravín v alobale vysokej teplote vylučuje látky. ktoré sú považované podľa Svetovej zdravotníckej organizácie za neprijateľné.

4. Teflónové panvice

Teflonové kuchynské náradie je lákavé, pretože je jednoduché na čistenie. Problém je, že perfluóroktánové chemikálie a príbuzné zlúčeniny sa bežne v nich nachádzajú. Tieto chemikálie sú   spájané  v súvislosti s obezitou, zvýšenou hladinou hormónov štítnej žľazy a toxicitou mozgu, pečene, prostaty a obličiek. Aj keď to môže vyžadovať viac námahy,  skúste sa teflónu vyhnúť.

5. Horiace šťavy z mäsa

Americký inštitút pre výskum rakoviny dôrazne odporúča predvariť mäso pred grilovaním. To pomáha znižovať „odkvapkávanie šťavy“ na grile, ktorá zmení dym plný rakovinotvorných          polycyklických aromatických uhľovodíkov. Čiastočné varenie mäsa na šporáku alebo v rúre a následné grilovanie pomáha znižovať hladinu poliaromatických uhľovodíkov.

Vitamin Blogger
Cieľom tejto stránky je poskytovať správne a bežným užívateľom zrozumiteľné informácie o vitamínoch.
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.