Papaín

Je silný tráviaci enzým, ktorý sa získava z papáje - Carica papaya. Tento papájový enzým je rozhodujúcim enzýmom pri rozklade tvrdých bielkovinových (proteínových) vlákien. Z tohto dôvodu sa v južnej Amerike používa ako pomocník pri trávení pri konzumácií steakov a ostatných druhov mäsa. Dokáže rozdeliť väčšie proteíny na malé peptidy alebo dokonca na najmenšie aminokyseliny tým, že rozbije väzby vo vnútri alebo na konci proteínového reťazca.

Prínosy pre zdravie

Papaín pomáha pri trávení potravy. Má schopnosť zlepšiť celkový proces trávenia a absorbcie živín na báze bielkovín.Mnohé univerzity, ktoré urobili štúdie s papaínom ho odporúčajú ako enzymatickú podporu žalúdka, čriev a slinivky brušnej.

Je to tiež silný antioxidant a zohráva významnú úlohu pri rozklade toxínov v organizme človeka.

V štúdii z roku 1995 zverejnenej v nemeckom časopise Fortschritte der Medizin bolo zistené, že papaín môže pomôcť pri pásovom opare. Výskumníci zistili na vzorke 192 pacientov, že mal podobné účinky ako protivírusový liek Acyclovir.

V čom pomáha?

  • rozklad bielkovinových vlákien resp. pomáha pri rozklade po konzumácií mäsa
  • celkovo pri trávení potravy
  • silný antioxidant

Zdroj

  • papája (Carica papaya)

Klinické štúdie

  • https://thescipub.com/pdf/10.3844/ajbbsp.2012.99.104
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23524622