Vitamín B2

Inak: Riboflavín, Riboflavin, Laktoflavín, Lactoflavine, Vitamín G

O vitamíne

Vitamín B2 alebo riboflavín je vo vode rozpustný vitamín, ktorý telo potrebuje na telesný rast, obnovu červených krviniek a uvoľňovanie energie zo sacharidov. Už koncom 19. storočia ho objavili v mlieku, ale zadefinoval ho až v roku 1933 Paul Gyorgy a nazval ho enzymatická žlč.

Dôležitým zdrojom riboflavínu je mäso, vajcia, orechy, listová zelenina a mliečne výrobky. K príznakom nedostatku patrí suchá, popraskaná koža a precitlivenosť očí na prudké svetlo. Nedostatok však nebýva častý, pretože sa nachádza vo väčšine potravín. Riziko nedostatku hrozí mladým ženám užívajúcim antikoncepciu a starším ľuďom.

Druh: rozpustný vo vode

Jeho funkcie

  • podporuje procesy hojenia tkanív
  • je dôležitý pri telesnom raste, stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
  • tlmí chuť na sladké
  • napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
  • používa sa pri liečbe karpálneho tunela
  • podporuje jasnejšie videnie a pomáha predchádzať šedému zákalu
  • zvyšuje výkonnosť

Nedostatok spôsobuje

  • zvýšený krvný tlak
  • únava
  • zápaly slizníc (pery, ústa, koža)
  • porucha osobnosti
  • porucha vstrebávania železa, anémia
  • úzkosť

Zdroj vitamínu v mg na 100g

  • pečeň
    4 mg
  • morské riasy
    4 mg
  • sušené pivovarské kvasnice
    3,78 mg
  • čerstvé pekárske kvasnice
    1,7 mg
  • mandle
    0,98 mg

Prebytok spôsobuje

  • prebytočný vitamín B2 sa vylúči močom
  • toxická dávka je až nad 20 mg

Doporučená denná dávka

  • Muži
    1,7 mg
  • Ženy
    1,2 mg
  • Deti
    0,3 mg
  • Tehotné a dojčiace ženy
    2 mg

Zaujímavosti

  • pri pravidelnom každodennom užívaní sa znižuje počet záchvatov migrény až o 1/3
  • pôsobenie svetelného žiarenia likviduje tento vitamín, preto skladujte chlieb, obilniny a mlieko v tmavom prostredí
  • tento vitamín potrebuje každá bunka ľudského tela