Vitamín B17

Inak: Amygdalín

O vitamíne

Vitamín B17 alebo amygdalin je látka, ktorú izolovali z kôstok mandlí už v 19.storočí. Je to práve B 17, ktorý dodáva kôstkam mandlí, marhúľ, sliviek či čerešní ich horkú chuť. V tráviacom trakte sa rozkladá pri vzniku kyanovodíka, čím je toxický. Niektorí lekári a vedci ho pod názvom "Laetrile" začali považovať koncom minulého storočia za liek proti rakovinovým nádorom. Výsledky sa však nedajú oficiálne považovať za overené a hoci sú výsledky zaujímavé, liečbu touto látkou povoľujú iba v Mexiku.

Jeho funkcie

  • podporuje procesy hojenia tkanív
  • je dôležitý pri telesnom raste, stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy
  • tlmí chuť na sladké
  • napomáha vstrebávaniu železa a obnove tvorby červených krviniek
  • používa sa pri liečbe karpálneho tunela
  • podporuje jasnejšie videnie a pomáha predchádzať šedému zákalu
  • zvyšuje výkonnosť

Zdroj vitamínu

  • v kôstkach (marhuľových, broskyňových, mandľových a slivkových)